Boundaries are love in action

(Oprosti, tega pa res ne znam lepo prevesti.) Meje in postavljanje meja. Nekje v procesu vzgoje smo pobrali različna prepričanja glede tega, kako si lahko postavljamo meje in če si jih sploh lahko. Potem stopimo v odrasli svet in še vedno mislimo, da postavljanje meja ni za nas. Postavljanje meja povezujemo z nevljudnostjo.  S tem, da bomo nekoga prizadeli. S tem, da bomo nekoga razjezili.

Včeraj sva se s kolegico pogovarjali o tem, kdaj smo pripravljeni zares postaviti meje. Kdo smo, ko jih postavimo in kdo smo, ko jih ne postavljamo. Kljub temu, da mi gre od nekdaj postavljanje meja veliko lahkotneje kot kaj drugega v življenju, imam tudi sama še vedno veliko možnosti, da v vsakodnevnem življenju kaj izberem drugače.

Največ škode si v resnici naredimo, ko se ne vprašamo, kaj se z nami dogaja, ko ne postavljamo meja. Ko ne izrazimo jasno (a seveda lahko ljubeče), kje so naše meje. Kaj dopuščamo. Česa ne. Kdaj prosimo za pomoč.

S prepričanjem, da je postavljanje meja nevljudno in da nam to ne pripada, se podajamo v vsak nov dan:

  • Ostajamo v službi, kjer nam že dolgo ni več udobno, kaj šele, da bi uživali.
  • Dovolimo, da nam ljudje okoli nas postavljajo in določajo pravila, kako bomo živeli.
  • Prepustimo, da življenje teče mimo nas, mi pa na avtopilotu zjutraj vstanemo, se podamo v nov dan in zvečer zaspimo.

Danes te želim spomniti, da je postavljanje meja druga beseda za LJUBEZEN DO SEBE. In da tega ne more narediti nihče namesto tebe. Morda samo pomisliš, kje v življenju še vedno rečeš DA ali pa NE, v resnici si pa želiš ravno nasprotno. Začni z majhnimi koraki. Ni ti treba direktno na ulico s transparentom. Vse se začne in konča pri nas.

Kaj če jutri spiš dlje?

Kaj če danes najdeš čas za sprehod?

Kaj če rečeš, da ta vikend ne greš na tisti rojstni dan?

Kaj če prebereš poglavje knjige, ki te čaka na polici?

Kaj če si danes v pižami cel dan?

Kaj če v nedeljo narediš načrt za tvojo novo biznis pot?

Aha. Ta zadnja je kar velika. Skoraj podobna tisti s transparentom. Ampak ti imaš to moč v rokah, da jo narediš. In prisežem, da ta korak še ne bo nikogar bolel. Spomni se, da je postavljanje meja lahko ljubeče do sebe. In da s postavljanjem meja najprej vračaš ljubezen sebi. Ko pa je v tebi polno ljubezni, je bo dovolj tudi za vse ljudi okoli tebe.

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.