Kdo skrbi za tvoj dom?

Skrb za dom je večinoma nujno zlo. Sem pa tudi že slišala, da nekateri ljudje v tem prav uživajo. No, jaz nisem med njimi. Nikoli nisem bila ljubiteljica pospravljanja in čiščenja, odkar pa imam otroke, se je ta nenaklonjenost spreobrnila v breme. Ampak breme, ki se ga da rešiti tako, da se dogovoriš, da namesto tebe dom pospravi nekdo drug. Tako enostavno, pa tako zelo težko – čisto odvisno od tega, kako gledaš na to. Jaz sem za delo, ki ga pri nas vsak teden opravi Erika, hvaležna in prepričana, da je tudi zaradi nje naše družinsko in poslovno življenje veliko bolj sproščeno in uspešno. Kaj pa ti, imaš svojo Eriko?

Če se nekomu zdi, da je pospravljanje doma povezano samo s finančnimi ovirami, naj vam povem, da je to po mojih izkušnjah še najmanjša ovira. Marsikdo si takšno pospravljanje predstavlja kot vdor v intimo svojega doma. Spet drugi imajo slabo vest, ker naj bi vse to pospravljanje lahko opravili sami, če bi se le odpovedali kakšni uri prostega časa. Tretji pravijo, da niso še našli primerne osebe. Četrti menijo, da nihče tega ne opravi boljše kot oni sami. In verjetno obstaja še kar nekaj drugih izgovorov oziroma razlogov, da pomoči za pospravljenje doma ne najamejo. Sprehodili se bomo skozi osnovne štiri.

Razlog št. 1: Finančno si ne morem privoščiti

Če pomisliš, da je čas denar in koliko denarja lahko ustvariš v času, ko nekdo poskrbi za tvoj dom, verjetno kmalu prideš do zaključka, da ta trditev drži le v redkih primerih.

Razlog št. 2: Imam slabo vest, to je moja naloga

Nikar je ne imej. Običajno so ljudje, ki to počnejo namesto tebe, hvaležni, ker imajo delo. In če na to gledaš tako, si pravzaprav nekomu naredil uslugo. V Thumbtuck Journalu celo postavijo vprašanje – ali imaš slabo vest tudi, ko ješ zunaj in si ne kuhaš sam(-a)? S pospravljanjem je enako.

Razlog št. 3: Nikogar ne najdem

S tem je tako kot z vsemi drugimi stvarmi v življenju – če si nečesa dovolj močno želimo, se bomo potrudili in do tega prišli, ne glede na to, kje živimo in kakšne so naše zahteve.

Razlog št. 4: Nihče ne pospravi boljše kot jaz

Resno? No, morda si ravno v tistem odstotku ljudi, za katere to verjetno res velja, in če je tako, mi je žal, ker zate nimam rešitve. Za vse druge, ki tako mislite, pa predlagam, da še enkrat preverite, če to dejansko drži, in ko ugotovite, kaj je pravzaprav pravi razlog v ozadju, preberite eno od prejšnjih točk.

Zame ne velja noben od zgoraj naštetih razlogov. Zato pa imamo našo zlato Eriko, ki pride konec tedna in v rekordno kratkem času uredi vse, kar bi jaz počela vsaj trikrat dlje. Občutek, ko vstopiš v dišeče čisto stanovanje, pa je neprecenljiv. Jaz občutim poleg hvaležnosti še cel kup prednosti, ki jih prinaša redno čiščenje stanovanja s strani nekoga, ki mu zaupaš – stanovanje je res urejeno, kot mora biti, in ne le za silo, kot bi naredila midva z možem, in to v zagotovo daljšem času. Običajno se za pospravljanje najde čas med vikendom, mi pa imamo vikende razbremenjene teh opravil in uživamo v čistem domu. No, vsaj v soboto dopoldan, ker popoldan se že pozna, da Erike ni bilo 24 ur.

Ampak tako, čisto iskreno, med nama – a se ti zdi poslovna uspešnost kakorkoli povezana s tem, da čiščenje in pospravljanje doma prepustiš komu drugemu? Če mi ne verjameš, se poskusi posloviti od svoje Erike, pa da vidimo, kakšne občutke in energijo bo to vneslo v tvoj posel. Če pa svoje Erike še nimaš, potem te pa morda le še ta korak loči od poslovne uspešnosti. Najmanj, kar lahko narediš, je, da tvegaš, poiščeš Eriko in ugotoviš, ali ni bil morda prav to tvoj manjkajoči košček v mozaiku. Moje mnenje je, da sta poslovna uspešnost in Erika zelo tesno povezani, in upam, da bom še dolgo živela v tem prepričanju.

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.