Kako dolgo lahko podjetnik vztraja brez svoje spletne strani, je še najbolj stvar področja dela. V mojem primeru se recimo s postavitvijo spletne strani ni ravno mudilo, bolj je bilo pomembno to, da sem svoje programe začela prodajati. V kakšnem drugem primeru se poslovanje s postavitvijo spletne strani šele začne. Vprašanja, ki si jih pred postavitvijo zastavljamo, pa so bolj ali manj podobna – kaj vse bo spletna stran podpirala, katere vsebine bomo izbrali za objavo, kako se bomo predstavili, katere fotografije bodo povedale največ o nas in nenazadnje, a zame najpomembnejše – kdo nam pri tem načrtu lahko pomaga.

 

Vsaka postavitev storitvenega posla ima svoj vrstni red, eno pa je gotovo – obstaja vrstni red, ki je lahko za podjetnika usoden. Če imamo poslovno idejo in jo začnemo uresničevati na napačnem koncu, bomo zašli v težave, še preden bomo začeli poslovati. Pogosto se namreč zgodi, da se realizacija poslovne ideje začne pri oblikovanju vizitk, obsežnem investiranju v poslovne prostore, postavitvi spletnega mesta. Kar je seveda vse nujno za kasnejše poslovanje, pogosto pa to ni nujna začetna investicija, ko gre za storitve, ki jih lahko prodamo tudi brez vsega naštetega. In tako je bilo tudi v mojem primeru. Ponosna sem nase, ker se nisem ujela v oblikovanje logotipa, imena, vizitk in spletne strani za svoj posel že takoj na začetku. Svoja prva izhodišča za oblikovanje logotipa sem napisala šele potem, ko sem imela za seboj nekaj prodanih mentorskih programov in ko sem dejansko začutila, kaj in kako želim delati. Vsak posel se sčasoma spreminja, pri tem mu je pomembno dopustiti prosto pot, ki pa jo s preuranjenimi oblikovnimi elementi lahko kar precej omejimo in si s tem naložimo dodatno delo.

Tako je sredi poletja luč sveta ugledala moja celostna grafična podoba – drevešček z rdečim listkom, ki ga je prav zame ustvarila Agencija 101, kjer me je Peter Vidmar začutil in razumel že na prvem srečanju. Drevo, ki je simbol življenja in človeške povezanosti z naravo, v logotipu simbolizira ravnovesje med poslovnim in zasebnim življenjem ter nosi konotacijo močnih korenin, ki jih moje stranke poženejo na svoji srčno izbrani poslovni poti. Rdeč list na drevesu predstavlja sad, ki ga je obrodila strast do posla in življenja. Odtenek rožnate prenaša sporočilo skrbnosti, razumevanja in ljubezni. Tako je bistvo mojega posla ujeto v eno samo sličico. In če bi to želela narediti na začetku svoje poti, ko še nisem prav dobro vedela, kam me bo razvoj posla odpeljal, zelo verjetno ne bi mogla pričakovati tako celostne rešitve.

Enako velja za spletno stran: če bi jo oblikovala že pred enim letom, sem prepričana, da bi jo danes postavljala že na novo. Posel kot je moj, mora najprej zaživeti, se začeti razvijati, šele potem lahko dovolj dobro veš, kaj je na spletni strani nujno in kaj ne. Ko sem začutila, da moram svoj blog nadgraditi ali kar preoblikovati v predstavitveno spletno stran, se je v mojem življenju pojavil Tadej. Fant, ki ima čisto pravo službo, v prostem času pa z dušo in srcem razvija spletne strani. Takoj sva se ujela, kot bi mi bil usojen – izbiral je prave barve, prave fonte, prave fotografije, barval ikone, kot bi jih sama ali še bolje in vseskozi skrbel za vrhunsko uporabniško izkušnjo. Spletno stran je postavil na platformi WordPress in sprva se je prav zares zdelo, da ne bo veliko dela, sploh ker me je Tadej znal odlično voditi skozi digitalno džunglo izrazov in funkcij. Šele nekje na sredi procesa sem ugotovila, da bom jaz imela še ogromno dela s pisanjem svojih tekstov. Načeloma mi je to vedno v užitek in izziv, ampak ko gre za lastne tekste, ni tako zelo preprosto. Napisati kratko, a zajeti vse. Nagovarjati kar se da osebno, pri tem pa se izogniti razlikovanju po spolu, saj ste moje stranke ženske in moški. Vsako besedo sem obrnila vsaj trikrat, ampak sedaj stojim za čisto vsako. Poleg mene pa za besedili stoji tudi moja lektorica. Besedila so napisana prav zate. Nagovarjam te. Vabim te na kavico. Da se spoznava. Da mi poveš, kaj je tvoj izziv. Jaz pa tebi, kako delam. In pri tem te opozarjam, da se čisto lahko zgodi, da bo že po prvi kavi tvoje življenje lahkotnejše.

Oblikovanje moje spletne strani je bilo zaznamovano s posebnim vodilom, in sicer da mora vsak obiskovalec občutiti moje iskreno vabilo. Vsi Tadejevi koraki so peljali k temu cilju, ki sva ga na koncu podprla še z mojimi fotografijami, ki so nastale pod taktirko fotografske umetnice Martine Zaletel, Studio Pogledi. Martina je iz mene znala povabiti tisto najlepše, najglobje in najiskrenejše – mojo nežnost, razumevanje, življenjsko radost in poslovno-zasebno ravnovesje. Fotografije so prava umetnost trenutka, ujetega v času. Ujetega v energiji in čustvih. V mojem poslu mora fotografija skorajda govoriti. In moje govorijo. Imajo svojo melodijo, svojo barvo in tako pričarajo občutke, ki jih imajo moje stranke.

Prvič sem postavljala spletno stran o sebi zase, za svoje stranke, zate. Moja izkušnja je res lepa in z veseljem bi se še enkrat podala na to pot. Če pa se ti podajaš na podobno, priporočam, da si najprej izbereš osnovno vodilo in jasno določiš cilj svoje spletne strani. Najdeš svojega ali pa mojega Tadeja. Ogromno časa nameniš besedilom in jih na koncu tudi lektoriraš. Skrbno izbereš fotografije, saj pomembno prispevajo k celostni podobi. In nenazadnje kar se da uživaš ves čas, še posebej pa takrat, ko spletna stran ugleda luč sveta. Jaz praznujem in še nekaj časa bom.

Želim uvodni klic

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.