No, pa smo tam. Pred obdobjem, ko vsi na nek način razmišljamo, kaj podariti. Pa čeprav bi bilo obdarovanje bistveno več vredno, če bi ga uspeli preusmeriti na naključne in nepričakovane situacije, se vsako leto v času praznikov ukvarjamo s tem, kaj bomo komu podarili. In pri tem ni izjem – naj gre za družinsko obdarovanje ali pa poslovna darila, čisto vsako zahteva našo pozornost. In če je ne dobi, potem se prejemnik darila ne bo mogel iskreno razveseliti. Morda lahko letos naredite kaj drugače? Kaj pa ko bi letos z nekoliko več priprave, torej razmišljanja, in ne nujno več vložka, nekoga zares iskreno presenetili? Saj veste, to je potem eno veliko darilo tudi za vas.

Z obdarovanji imam različne izkušnje, a če potegnem črto, je osebna nota tista, ki me iskreno navduši in razveseli. To pomeni, da ob darilu čutim, da je nekdo imel v mislih prav mene, ko ga je izbiral. To seveda lahko naredijo ljudje, ki so mi res blizu – mož, prijatelji, sorodniki. Poslovni partnerji pa že nekoliko težje, saj me navadno ne poznajo dovolj dobro. In enako velja zame. Za partnerja v vsakem trenutku vem, kaj bi mu lahko podarila. Tudi za najboljše prijatelje se kar hitro najde prava ideja. Za poslovne partnerje pa je že nekoliko težje. Ko mi pa tudi to uspe, se počutim res odlično. In prav vsakič obdarovanje doživim tudi kot dar sebi. Ker iskrice v očeh tistega, ki sem mu nekaj podarila, niso samo njegove, ampak na nek način tudi moje. In zato imam rada obdarovanja. Rada dobim darilo in rada ga dam. Rada razmišljam o tem, kaj bi si nekdo želel in kaj bi ga razveselilo.

In če kaj, si želim, da darila niso vezana zgolj na tistih nekaj nujnih letnih dogodkov, ampak da si jih podarjamo in izmenjujemo kar tako, ker se imamo radi in ker bi to včasih radi pokazali tudi s kakšno pozornostjo v obliki darila. Če se še tako želim izogniti obdarovanjem na datum in zaradi datuma, je pač tako, da je ves konec leta zaznamovan z darili, paketki, pozornostmi. In priznam, tudi zato imam rada ta del leta. Ker mi na nek način daje veter v jadra, ko razmišljam o tem, kako razveseliti ljudi, ki mi nekaj pomenijo. Odkar sem v samostojnem podjetništvu, o darilih svojim strankam razmišljam sama, za razliko od prejšnjih let, ko se je nekdo namesto mene ukvarjal s tem, kaj bom podarila poslovnemu partnerju. Pri tem sem imela res srečo, da so bila izbrana darila večinoma takšna, da sem jih z veseljem dala iz rok. Ampak eno je korporativno darilo, ki mora biti kar se da všečno vsem, eno pa je moje darilo, ki ga bom letos podarila svojim strankam – pa ne smem nič povedati, ker potem ne bo presenečenje.

In če je ta čas zame prijeten, saj me spodbuja k razmišljanju o tem, kako koga razveseliti, je za mnoge lahko tudi naporen. Tako je recimo naporen za mojo drago prijateljico Simono, ki vsako leto že zelo kmalu po poletju začne intenzivno polniti svoje poličke v čudoviti otroški trgovinici Babadu s šik igračami za obdarovanja otrok ob koncu leta, pa še vedno nikoli ne more vedeti, ali bodo zdržale do konca decembra in ali bodo vsi otroci dobili svoje težko zasluženo darilo. Odgovorno in nepredvidljivo poslanstvo je takole pomagati dobrim možem, a kljub napornemu usklajevanju z njimi in še mnogimi drugimi, ki obdarujejo otroke, je Simonino srčno poslanstvo ob koncu leta izpolnjeno in ko se ozre nazaj, vredno vsake neprespane noči, vseh skrbi in odrekanj, ki spremljajo predano delo. Mimogrede, če še niste našli ideje za darilo svojemu otroku ali pa kateremu koli drugemu ljubemu otroku – pokukajte k Simoni, zagotavljam vam, da od nje ne boste odšli praznih rok, vsaj meni to navadno ne uspe. Moja otroka pa nimata čisto nič proti, da se razumemo. Pa veste, zakaj? Ker Simona na svoje poličke postavi samo to, kar bi izbrala tudi zase in za svojega otroka. Želi uporabnost in kakovost. Ko pa je tema dvema kriterijema zadovoljeno, pride še zadnji krog kvalifikacij za njene poličke: kot sama rada reče, hoče, »da je darilo wow«, da si ga za vedno zapomniš kot darilo, ki te je čakalo pod dreveščkom. Zahtevna formula, a ne? Ampak deluje, vam povem.

Kaj pa poslovna darila? O teh med drugim zelo zabavno govori Miran, ki vodi trampolin park WOOP!, in nas malo za šalo, malo pa zares opomni, da je skoraj polovica Slovencev nad darili, ki jih prejme, razočarana, in ponudi rešitev v darilnem paketu za WOOP! – »bodite drugačni in letos podarite zabavo v zraku«. In če vam kakorkoli res uspe biti drugačen tudi v poslovnem svetu, potem ste na pravi poti, da ne boste drugačni samo pri darilih, ampak tudi na drugih področjih.

Seveda moj namen ni bil deliti nasvetov o tem, kaj je smiselno in kaj ne, ko gre za izbiro daril. Moj namen vas je bil spodbuditi k razmišljanju o tem, kako nekoga zares razveseliti in zakaj. Kaj boste letos podarili? Druženje ob dobri kavi. Sprehod v naravi. Izlet v bližnje mesto. Skupno peko piškotov. Knjigo. Idej kar ne more zmanjkati. Naj bo vaše darilo takšno, da boste iskreno radost ob obdarovanju občutili tudi vi.

Želim uvodni klic

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.