Objem je lahko najlepše darilo

Se radi objemate ali ob objemu čutite neprijetnost? Objem lahko prinese iskreno izmenjavo pozitivne energije, spet drugi morajo delati na tem, da se mu izognejo, ker ga občutijo kot vdor v osebni prostor. Ampak tisti, ki se radi objemamo, točno vemo, kaj objem prinaša in kako veliko vredna je povezanost, ki ob objemu nastane. Vedeti morate le, da imate izbiro – da se sami lahko odločate o tem, kdaj in koga boste objeli oziroma komu boste dovolili, da vas objame – pa naj gre za bližnje ali pa za poslovni svet.

Potreba po dotiku in dotikanju se razvije zelo zgodaj v našem življenju – v maternici. Po rojstvu se ta povezanost prekine in otrok jo v večini primerov začne iskati v povezanosti in dotikih staršev. Nekaterim ta povezanost ostane, drugim ne. Razlogi so seveda zelo kompleksni, manifestacija pa je vsakdanje preprosta. Tisti, ki nam je objemanje ljubo, z njim nimamo težav – ravno nasprotno. Ne znamo si predstavljati, kako drugače kot z objemom lahko zares iskreno pozdravimo človeka. Pa naj bo to nekdo, ki nam je blizu, ali pa kdo, ki nam ni tako zelo blizu, pa vseeno dovolj, da ga ne želimo pozdraviti drugače kot z objemom. Tisti, ki jim je objemanje v breme, v življenju razvijejo obrambne mehanizme in se mu spretno ognejo.

Objem vedno zahteva željo obeh posameznikov, ki vsak posebej prispevata k skupni pozitivni energiji zbližanja. Občutek povezanosti, ki nastane v trenutku objema, traja še tudi potem, ko fizičnega stika ni več. Z objemom neverbalno sporočamo – odvisno od situacije – radost, ljubezen, naklonjenost, spoštovanje, hvaležnost. En objem lahko pove več kot nešteto besed. Seveda se objemi razlikujejo med seboj. Nekateri sporočajo več, drugi manj. Ob nekaterih nas čustva kar preplavijo – ko recimo mamo objame otrok, ob nekaterih pa občutimo npr. globoko spoštovanje. Objem bližnjega nikoli ne bo ustvaril enake energije in vzbudil enakih čustev kot objem poslovnega partnerja.

In če je objemanje med sorodniki in prijatelji družbeno sprejemljivo, ali je sprejemljivo tudi v poslu? Zelo odvisno od narave dela. Jaz recimo svoje stranke objamem – ko se srečamo in ko se razidemo. Iskreno in brez občutka, da vdiram v njihovo zasebnost ali oni v mojo, s tem ko mi objem vrnejo. Toda narava mojega dela je zelo intimna in odnos, ki ga s strankami spletem, je zelo poglobljen, včasih zelo čustven, vedno pa iskren. In ko se s stranko poslavljava, ima vedno v glavi kar nekaj aha momentov, povezanih s svojim zasebnim življenjem in seveda s poslom. Takrat še posebej potrebuje objem, zato da občuti, da je vse dobro in da bo vse dobro. Da se morda sliši naporno, ampak da kljub temu ve, da se lahko v celoti zanese na mojo podporo.

Kot rečeno, je to moja izkušnja, ki ne zrcali povprečnega poslovnega odnosa. Deborah Bottineau pravi, da je pomembno, da ocenimo poslovno okolje, v katerem smo se znašli, in tako predvidimo, ali je objemanje primerno ali ne. Če pa smo v kakršnihkoli dvomih, v pozdrav raje stegnimo roko. Njena delovna skupina je na podlagi obsežne raziskave o objemanju in drugih pozdravih v poslovnem svetu podala 3 nasvete glede pozdravljanja:

  1. Trden stisk roke – nauči se močno stisniti roko.
  2. Upoštevaj pravilni vrstni red – najprej se v večji poslovni skupini predstavi tistim, ki jih ne poznaš, šele nato se posveti tistim, ki jih poznaš.
  3. Prepreči nerodnost – če ti ni do objemanja v poslovnem svetu, se potrudi in ob prihodu človeka čim prej v pozdrav iztegni roko.

In na koncu je kljub vsem raziskavam, napisanim bontonom, nevidnim dogovorom jasno, da smo za obliko pozdrava, ki si ga bomo izbrali v poslovnem svetu, odgovorni sami. Sami namreč lahko najboljše presodimo, kdaj je čas za objem in kdaj za rokovanje. In nenazadnje ni v zasebnem življenju čisto nič drugače – včasih so objemi samoumevni, včasih nismo ravno prepričani, kaj bi bilo najbolje. Vsekakor moramo imeti v mislih, da je nekaterim ljudem objemanje tuje, in zato spoštovati njihov osebni prostor. Za vse ostale pa naj vam ne zmanjka objemov. Tudi takrat, ko se vam zdi, da jih ne potrebujete. Vsi jih. In objem je v pravem trenutku na pravem mestu lahko največje darilo.

Želim uvodni klic

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.