Modrost ni več moderna?

Včasih so starejše ljudi spoštovali, se od njih učili modrosti. Danes hitimo in vseprepogosto mislimo, da moramo gledati samo naprej, da je vse tisto, kar je ostalo za nami, preteklost, iz katere se nimamo več česa naučiti. Toda če so bili tisočletja starejši ljudje še posebej cenjeni zaradi svoje modrosti, zakaj danes ta modrost nima takšnega pomena, kot bi si ga zaslužila? Je svet res tako zelo drugačen? Dvomim.

Pogosto slišim, da so starejši ljudje nezaposljivi. Prihajajo mladi, ki so hitrejši in imajo veliko več in primernejše znanje. Pa je dovolj samo nabrati znanje? Spomnim se svojih začetkov in prvih zaposlitev. Znanja sem prinesla ogromno. Nisem si pa znala predstavljati, kje vse in kako mi bo znanje koristilo. Tudi povezovala nisem svojih znanj tako, kot jih povezujem danes. Pravzaprav je bilo vse skupaj podobno eni ogromni vreči informacij in vedenj, ki so se šele skozi leta izkušenj začeli povezovati v modrost. Modrost razumem kot Dan Millman, svetovno znan avtor številnih knjig za osebnostno rast, ki jo opisuje kot sposobnost znanje uporabiti. In ko tako razumemo modrost, enostavno ne moremo razumeti, kako je danes vse težje vzpostavljati dialog med mladimi zaposlenimi in tistimi, ki imajo za seboj že nekaj izkušenj, vzponov, padcev, ponovnih poskusov, na lastni koži izkušenih napak.

Današnji hitri svet nas usmerja v nabiranje znanj – vsakdo si prizadeva v čim krajšem času osvojiti čim več znanj. Toda če teh znanj ne uporabimo v praksi, je njihova uporabna vrednost zelo majhna. Skrajno banalen primer pretvarjanja znanj v modrost navaja Jason Gutierres: Preberi knjigo o poslu, potem pa zaženi svojega ali pa – poglej dokumentarec o veganstvu in za en mesec postani vegan. Bistvo je znanje spraviti v življenje, šele potem lahko govorimo o modrosti in izkušenosti.

Med mladostjo in modrostjo je treba iskati ravnovesje, pa naj gre za družinski krog ali delovno okolje. Le ravnovesje namreč lahko povezuje nova znanja s številnimi modrimi izkušnjami. In ko boste naslednjič na nekega sodelavca ali partnerja gledali kot na nekoga, ki je že prestar, da bi lahko sledil trenutnemu dogajanju, se spomnite, da ste morda po drugi strani vi premladi, da bi se lahko kosali z njegovo modrostjo. Mladost lahko z modrostjo stopa z roko v roki, če se le pravočasno zavedamo potenciala, ki ga prinaša. Nikar ne bodite zaslepljeni z modernimi pristopi in znanji, prisluhnite starejšim od vas, mnogi vas imajo kaj naučiti.

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.