Po jutru se dan pozna

Res se po jutru dan pozna, tako v družini kot v poslu. Če ste pripravljeni kakšno minuto spanja žrtvovati za svoj jutranji ritual ali pa za nek družinski ritual, veste, da tega ne bi zamenjali za nič na svetu. Rituali igrajo pomembno vlogo v družbi – opominjajo nas na to, kaj je v življenju zares pomembno, in zagotavljajo občutek stabilnosti. Jutranje, tako kot tudi vse druge rituale, moramo najprej vzpostaviti in začutiti, potem pa jih skrbno negovati, če jih želimo ohraniti. A ko vemo, kaj vse nam prinesejo, bomo za svoje rituale pripravljeni marsikaj žrtvovati, tudi jutranje spanje.   

Z ritualom pitja kave sem se srečala že kot otrok – starša sta si zjutraj in po službi vedno skuhala kavo in celo stanovanje je prijetno zadišalo. Še danes mi ta vonj zbudi občutek topline, domačnosti, povezanosti, ljubezni. Vonj kave dejansko obožujem in zelo verjetno sem to naklonjenost že prenesla na otroka. S ponosom nama namreč kuhata kavice v svoji otroški kuhinji, ker vesta, da naju bosta s tem razveselila. Tudi naša družinska jutra se začnejo z dišečo kavico. Vsi štirje se usedemo k mizi, midva spijeva kavico, otroka pa hrustata sadje, kekse. Predvsem se veliko pogovarjamo. Potem pa vsakdo izmed nas izbere zvezdico med afirmacijskimi karticami Relax Kids, ki nam povedo, kakšna zvezdica bomo tisti dan – pozitivna, srečna, navdihujoča ipd. Kartice sem spoznala pri Aniti Šerjak Koci (Čarobni otroci), ki me je vpeljala v svet popolne prisotnosti in prevzemanja odgovornosti najprej zase in potem za otroke, družino in sem ji za to nadvse hvaležna. Otroka pa tudi – kartice so le jagoda na torti grajenja pristne povezanosti. Tako začnemo dan povezani in prisotni – vsaj za nekaj minut si namreč zagotovimo, da se zares vidimo in slišimo. Se pa rituali od dneva do dneva razlikujejo. Včasih se prerekamo, kdo bo prvi vlekel kartico, včasih niso pravi keksi, včasih je premalo mleka, včasih bi celo lahko rekli, da ni naš dan. Ampak kakšen bi šele bil, ko si ne bi že zjutraj vzeli nekaj minut samo zase. Večinoma pa so naša jutra umirjena in umirjenost gotovo prenese vsak od nas v svoj dan.

Vsekakor pa so različni jutranji rituali pomembni tudi za posel. Dejansko si mora vsak poiskati svojo zmagovalno kombinacijo, ki mu omogoča ustrezen dvig produktivnosti. Steve Jobs se je na primer vsako jutro pogledal v ogledalo in se vprašal, ali bi, če bi vedel, da je to njegov zadnji dan, počel iste stvari, in če je bil odgovor »ne« več dni zaporedoma, je vedel, da mora nujno nekaj spremeniti. Oprah Winfrey dan začne z meditacijo, sledi tek na tekaškem traku za dvig srčnega utripa, potem pa dan nadaljuje z zdravim zajtrkom, poslušanjem glasbe ali sprehodom. Aine Cain v Business Insiderju govori o jutranjih ritualih, ki jih je sicer težko ponotranjiti, pa vendar prinašajo življenjske uspehe: zgodnje vstajanje, načrtovanje naslednjega dne že večer prej, dan začeti z gibanjem, zapisati prioritetne naloge, razvijati hobije in nenazadnje naučiti se uživati v tišini. Vem, nekateri se slišijo prav nemogoče naporni in nobenega od ritualov ne moremo uvesti proti svoji volji. Kljub temu pa se moramo zavedati, da je za uvedbo novega rituala v življenje treba stopiti iz cone udobja in ga izvajati vsaj pregovornih 21 zaporednih dni. Ko nam to uspe, bo ritual z nami gotovo ostal kar nekaj časa, če že ne za vedno. Po jutranjih ritualih se torej dan pozna. Pa naj nam dan naredi jutranja meditacija, kava ali pa pristno druženje v družinskem krogu, pomembna je energija, ki jo z rituali ustvarimo in jo ponesemo v nov dan. 

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.