Eden tistih dni, čisto brez skrbi

Poletje je tu. Čas dopustov. Podaljšanih vikendov. Oddihov. Daljših počitnic. Čas, ko si dovolimo biti odsotni. Eni bolj, drugi manj. Nekaj pa gotovo drži – podaljšani vikendi in krajši oddihi ne morejo nadomestiti daljših počitnic. Kako ste se pa vi letos odločili?

Jaz se še predobro spomnim časov, ko se mi je zdelo, da mi podaljšani vikendi odtehtajo daljši dopust. Tudi sicer mi je bil izziv razporediti omejene dneve dopusta na tritedensko potovanje in še nekakšne krajše oddihe – več dopusta niti ni bilo na voljo. Ampak spomnim se, kako sem bila sredi poletja prepričana, da je pet podaljšanih vikendov več vrednih kot dva tedna počitnic v kosu. In mogoče je to takrat zame celo držalo. Danes vem, da potrebujem vsaj dva tedna počitnic v enem kosu, še boljše pa kar tri.

Na voljo so številne raziskave, ki dokazujejo, da je oddih za nemoteno poslovanje nujen z vidika zdravja in varnosti. Tisti, ki delajo več, pravzaprav ne naredijo več – delo, ki presega 50 ur na teden, ima negativen vpliv na produktivnost, po 55 urah tedensko pa naj produktivnosti ne bi bilo več. Oddih je pomemben tako z vidika posameznika kot tudi z vidika podjetja, saj utrujeni in izčrpani zaposleni predstavljajo večje tveganje za bolniške odsotnosti. K problematiki danes nekatera podjetja že pristopajo proaktivno – Cris Weller namreč našteje 10 podjetij, ki zaposlenim posebej plačujejo počitnice, in sicer ravno z namenom, da bi si odpočili od vsakodnevnega dela in spočiti zagotavljali večjo produktivnost. Skratka oddih in počitnice so ključni dejavnik uspeha podjetja in seveda preživetja posameznika.

Kako pa kaj vi in vaši prosti dnevi? Si jih lahko privoščite? Znate odklopiti od vsakdana? Ali ste tudi na oddihu ves čas po malem priklopljeni? Mogoče pa letos naredite kaj drugače? S ciljem, da se zares spočijete in okusite brezskrbne občutke, v katere nas slikovito popelje glasbena skupina Siddharta: »vroče poletje, voda hladi, senca, zavetje … eden tistih dni, čisto brez skrbi. Ko življenje zakrije zobe, pridejo iskre in dobri ljudje«. Ob tej pesmi nikoli ne ostanem ravnodušna, ampak se vedno, res vedno, vživim v te brezskrbne dni, čisto brez skrbi. In želim jih vsakomur izmed vas. Ker ne samo, da boste prišli bolj spočiti nazaj v službo – še bolj pomembno se mi zdi, da boste ta čas namenili sebi in svojim najdražjim. Ker nenazadnje, ravno ti trenutki našemu življenju dajejo smisel in iskre v očeh.

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.