Vsakdo od nas ima svojo zgodbo

Kaj pa vi poveste o sebi? O tem, kaj počnete? Kakšna je vaša zgodba? Jo poveste z veseljem? Ste pozitivni? Znate v nekaj stavkov strniti svoje življenje, svojo strast, svoje poslanstvo? Svoje zgodbe lahko oblikujemo tako, da iz njih izžarevata strast in veselje do življenja, lahko pa nezaupanje in krivičnost. Kako bomo povedali svojo zgodbo, ni odvisno zgolj od tega, kaj smo v življenju doživeli, ampak predvsem od tega, kako smo doživeli, kar smo doživeli.

Kaj pravzaprav mislim s tem, ko govorim o življenjskih zgodbah? Gre za to, kako odgovorite na preprosto vprašanje – kaj pa ti počneš v življenju? Ali ponosno poveste, zakaj vsako jutro vstanete in se odpravite v službo? Imate hobi, ki vam srce napolni s srečo? Vam je mogoče uspelo povezati službo in hobi? Ste našli posel svojih sanj? Ste v službi srečni in vas vaše delo izpolnjuje? Globoko v sebi veste, da ste srečni, saj sledite svojim sanjam? Še ne počnete tega, kar ste si vedno želeli? Kaj vas ovira? Kaj še morate narediti, da boste stopili na pot svojega poslanstva? Ogromno vprašanj. In nešteto različnih zgodb. Ko skušamo strniti svojo zgodbo, si pomagamo z odgovori na takšna vprašanja.

Kakšna je torej vaša zgodba? Kako jo poveste? Če se na splošno počutite pomirjeni glede svoje preteklosti in si zaupate, da se boste lahko soočili s čimerkoli, kar vam bo prišlo v prihodnosti naproti, potem, pravi Madisyn Taylor, »ste si ustvarili okoliščine, ki vam dobro služijo«. Takšna je potem tudi vaša zgodba – pozitivna in navdihujoča. In seveda obratno, če v sebi zadržujete občutke krivde in nezadovoljstvo s preteklostjo in se pogosto počutite, kot da vas življenje ne podpira, bo takšna tudi vaša življenjska pripoved. Ampak ne pozabite, prav vi ste tisti, ki dogodkom in doživetjem pripisuje pomen. Ste avtor svoje zgodbe in ne glede na to, kdo v njej nastopa, ste prav vi tisti, ki boste dogodkom in ljudem določili vloge in jim pripisali pomen, ki ga bodo imeli v vašem življenju, v vaši zgodbi. Zato prevzemimo odgovornost za svoje zgodbe in jih pripovedujmo tako, da bomo lahko na življenje gledali pozitivno, le to je namreč zagotovilo za svetlo prihodnost in za zdrave, radostne odnose z ljudmi v našem življenju.

Kaj je torej pomembno, ko skušamo povedati svojo zgodbo? Na nek način se z odkrivanjem zgodb ukvarja svetovno znani motivator Simon Sinek, ki ugotavlja, da tako posamezniki kot podjetja v večini primerov znajo zelo dobro povedati, kaj in kako počnejo, zelo malo jih zna pa zares odgovoriti na vprašanje, zakaj nekaj počnejo. V svoji knjigi Začni z zakaj namreč pojasnjuje, da ga zanimajo namen, smoter oziroma prepričanje, razlog za obstoj. Pa znamo vsi odgovoriti na vprašanje, zakaj vsako jutro vstanemo iz postelje? Brez tega odgovora naša zgodba nikoli ne bo tako avtentična, iskrena in prepričljiva, kot bi bila z njim. Zato je vredno dobro premisliti o svojem namenu in o tem, kar nas žene naprej. Potem se pa tega kar se da držati. V življenju nas namreč lahko kaj hitro zanese, ko nekaj počnemo s strastjo in v to vlagamo ogromno energije, pri tem pa nam zmanjka osredotočenosti in kaj hitro lahko skrenemo s svoje poti.

Seveda se lahko naš odgovor na vprašanje zakaj sčasoma spremeni. Alyson N. Griffin namreč pravi, da je delovanje uspešnih ljudi, predvsem podjetnikov, navadno pogojeno z njihovimi cilji. Pri tem je zelo tanka ločnica med cilji, ki navdihujejo, in cilji, ki predstavljajo past. Najboljše zgodbe o podjetnikih so polne svežih začetkov in nenadnih obratov – če se vam na neki točki v življenju zgodi, da vam ni več všeč, kar počnete, premislite, mogoče je čas, da naredite nov načrt in začnete pisati novo zgodbo. Kot pravi Alyison N. Griffin, sprememba poti nikakor ni slaba, je preprosto nova in navadno pravilna izbira. Podobno poudarja Emily Esfahani Smith, da ima lahko že majhen popravek v naši zgodbi velik vpliv na naše življenje. Le prepoznati moramo trenutek, ko je našo zgodbo smiselno nekoliko zasukati.

Vsakdo od nas ima svojo zgodbo, ki je unikatna in neponovljiva. In četudi bi obstajali na svetu dve enaki zgodbi, ne bi našli dveh enakih interpretacij. Pomembno je le, da se zavedamo pomena pozitivnega pripovedovanja zgodb in tega, da smo sami kreatorji svoje zgodbe in tako sami odgovorni za to, v katero smer jo bomo obrnili. Dajmo jo v pozitivno.

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.