Tišina kot podcenjen vir moči

Kako se soočate s tišino? Poskrbite vedno za to, da je v ozadju glasba, mogoče televizija? Kaj pa v pogovoru, kaj občutite, ko nastane praznina, ko se za nekaj časa svet ustavi? Morda celo vaš dih? Kaj pa v službi? Med pogajanji? Tišina je lahko velik izziv – naj vam ne bo v breme, izkoristite jo. Tišina je namreč pogosto podcenjen vir moči.

S tišino se v vsakdanjem življenju soočamo na različne načine in v različnih okoljih. Sama se spomnim svojih prvih tekov v naravi, ki si jih nisem mogla zamisliti brez slušalk v ušesih. Po drugi strani pa me je zvok televizije v ozadju pogovorov motil že v mladosti. Z ljudmi, ki so mi zares blizu, je občasna tišina neobremenjujoča in prijetna, v poslu pa je že drugače – tišina prinaša naraščanje pritiska, občutek neprijetnosti in je vse prej kot pomirjujoča. Ko pride do takšne tišine, se zdi, da sekunde postanejo minute.

Toda ko se naučimo soočati se s tišino, jo tudi v poslu lahko obrnemo v našo prednost. Steven Benna v svojem razmišljanju o strateški tišini tako navaja, da v tišini prepoznamo ključne ugotovitve, ki se jim je vredno posvetiti, omogoča nam premisliti, o čem bomo govorili, in nam morebiti za nekatere prehitro izrečene besede pozneje ne bo žal, da smo jih izrekli. Nadalje se Steven Benna dotika tudi pomena meditacije za fizično in mentalno zdravje in poudarja, da »mentalno močni ljudje uporabljajo tišino za doseganje svoje čuječnosti in boljše osredotočenosti«.

Tišini se priznava še eno sposobnost, in sicer da nas ljudje včasih šele takrat, ko zares utihnemo, začnejo poslušati. Peter Bergman navaja, da »je kljub temu, da se zdi kontraintuitivno,  poslušanje veliko bolj prepričljivo kot govorjenje«. Obenem pa opozarja, da je s tišino treba ravnati spoštljivo, saj se kakršnakoli manipulacija lahko obrne proti nam.

Pri vsem tem je izredno pomembna sposobnost preceniti, kdaj je za nas boljše, da poslušamo, kdaj pa govorimo. Cheryl Conner v svojem prispevku o tem, da je včasih molk zlato, poudarja, da je ena boljših komunikacijskih veščin, ki se jih lahko naučiš, ravno ta, da intuitivno zaznaš, kdaj govoriti in nasprotno, kdaj nam bodo izgovorjene besede škodile.

To, da če želimo slišati, moramo poslušati, nam običajno še gre. Toda uporabiti tišino tudi takrat, ko želimo, da nas drugi slišijo, je že nekoliko težje. Olajševalna okoliščina je vsekakor ta, da se lahko učinkovite uporabe tišine naučimo. Prej kot začnemo, prej bomo izkusili moč tišine.

Dobrodošla, tišina!

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.