Živeti na avtopilotu

Se ti je že zgodilo, da si se nekam napotil, namesto tja pa prispel na parkirišče službe? Ali pa da si v nekem tujem dvigalu pritisnil številko nadstropja, v katerem si sicer doma? Življenje na avtopilotu se temu reče. Nekaj počnemo, ker smo tako navajeni in o tem niti ne razmišljamo več. Ampak veš kaj? V vsakem trenutku je samo od nas odvisno, kateri korak bomo naredili. Naredimo ga zavestno. Pa čim več naj bo takšnih in čim manj tistih na avtopilotu.

Vse pogosteje je v rabi izraz avtopilot, ko želimo povedati, da nekaj počnemo rutinirano, zgolj zato, ker vemo, da je tako prav, ali pa pravzaprav niti ne vemo, zakaj nekaj počnemo. Toda ko se enkrat zavemo, da »nismo produkt okoliščin, ampak lastnih odločitev« (Stephen Convey), postane življenje na eni strani bolj zanimivo, na drugi pa manj predvidljivo. In če smo bili pred tem večino časa na avtopilotu, je odmikanje od avtopilota lahko kar precejšen izziv.

Nedavna angleška raziskava M&S navaja, da 96 % vseh anketirancev na dan sprejme vsaj 15 odločitev na avtopilotu. Med najpogostejšimi so: kaj početi za vikend, kaj obleči, kaj gledati na TV, po kateri poti se peljati v službo, odgovarjanje na elektronsko pošto, kaj jesti za kosilo ali večerjo. Delovanje na avtopilotu ima pogosto negativne posledice, kot npr. občutek ujetosti v lastno življenje, občutek sprejemanja odločitev, ki niso naše, občutek, da nas čas venomer preganja, občutek, da se ne moremo izviti iz začaranega kroga.

In kaj lahko naredimo? Čisto vsak dan se lahko vsak od nas odloči živeti svoje življenje.

  1. Osredotočimo se na odnose z ljudmi, ki jih imamo radi, in pri tem ne postavljajmo previsokih pričakovanj do sebe kot tudi ne do njih: pogled, objem, pogovor, ljubezen.
  2. V življenju dajmo prednost svojim vrednotam, naj nas vodijo. Katere so tiste vrednote, ki jih čutimo kot svoje? Dajmo jim prednost, ne ozirajmo se na druge.
  3. Povežimo naše življenje z naravo – sprehod v gozdu, plavanje v morju, poslušanje ptičjega petja, ležanje na cvetočem travniku. Dovolimo si, da nas narava pomiri in napolni z energijo za zavestno življenje – živimo v prekrasnem okolju, kjer je narava le nekaj korakov stran od nas.
  4. Vadimo prisotnost, zavedanje. Pa če je to en sam pogled skozi okno, ko smo polno prisotni, ali pa skodelica čaja, ko si vzamemo svoj mir.
  5. Izberimo si delo, ki nas osrečuje in polni z energijo. Če ga že imate, čestitam. Če ga nimate, ampak veste, kaj to je, vam želim srečno pot do tam. Če pa ga nimate in niti ne veste, kaj to je, začnite še bolj intenzivno delati na prvih štirih točkah in verjemite, spoznali boste, kaj je tisto, kar vas zares osrečuje.

Formula za uspeh so mali koraki. Brez hitenja. Brez obsojanja. Cilj ne sme biti, da bomo nekoč v celoti rešeni avtopilota, ampak to, da znamo poskrbeti zase in se vsaj v določeni meri naravnati po svojem srcu. Srečno srčno pot želim!

Želim uvodni klic

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.