Kdo je komu konkurenca? Kdo je konkurenca? Se je moramo bati? Jo moramo spoštovati? Se moramo na njo ozirati? Na vsa ta vprašanja je težko enoznačno odgovoriti. Nekaj pa zagotovo vem – jaz konkurence nimam. Nihče na tem svetu namreč nima takšne unikatne kombinacije znanj in izkušenj, kot jih imam jaz. Kaj pa ti? Zase res misliš, da je nekdo lahko tvoja konkurenca, sploh ko govorimo o storitveni dejavnosti? Tako kot je jaz nimam, tako verjamem, da je tudi ti nimaš.

Slika gumijastih račk, ki so si tako na las, pardon na kljun podobne, ni naključna. Na videz izgledajo tako zelo rumene in tako zelo enake ena drugi. Če pobliže pogledaš, je vsaka označena s številko. In številke se medseboj razlikujejo. Tudi oči jim niso naredili enakih. In tudi perja na glavi ne. Ne. Niso enake. Res ne. Pa čeprav izgleda, da so.

In podobno je s tem, ko začnemo med seboj primerjati ponudnike storitev. A res lahko pod soncem najdemo dve popolnoma enaki storitvi? Dvomim. Pa prosim, ne držite me za besedo tisti, ki ste skeptični. Ne gre za to, da bi se trudili moje razmišljanje postaviti pod vprašaj. Nima smisla, ker tudi če vam uspe, ne bo od tega imel nihče ničesar. Po drugi strani bomo pa vsi imeli nekaj od tega, če bomo začeli verjeti vase, v svoje produkte, svoje storitve, svoj način komunikacije s strankami.

Tudi sama sem včasih pogledovala okoli sebe in se primerjala. Vse dokler nisem ugotovila, da se v tem, kar jaz počnem, ne morem primerjati z drugimi. Lahko le delam na tem, da se neprestano izboljšujem, da rastem skupaj s svojimi strankami, da rastem skupaj s svojimi učitelji in trenerji. Predvsem pa, da sledim svojemu srcu. Ker mojega srca nima nihče drug. Samo jaz ga imam točno takšnega, kot ga imam. In to srce me je v življenju popeljalo v različne poslovne izkušnje in mi ponudilo različne priložnosti za gradnjo odnosov in znanj. To srce je bilo mnogokrat preslišano. To srce je pogosto klicalo na pomoč in bilo nemočno, ko sem izbirala poti, ki me niso podpirale. Pa vendar so me učile. In me končno naučile prisluhniti srcu. Ker srce se ne moti. Vedno ve, kateri je naslednji korak, in vedno je vedelo. Le da sem se ga jaz morala ponovno naučiti slišati.

Večina mojih strank se prej ali slej ozre po konkurenci. Po tem, kaj nekdo drug počne drugače. Po tem, katero drugačno delovanje, podobno delovanju nekoga drugega, bi lahko prineslo boljše rezultate. A kmalu skupaj ugotovimo, da ne bo šlo. In da je pot nekoga drugega vsaj v določeni meri neponovljiva. In še več kot to – da je ne želimo ponoviti. Zakaj bi jo, ko pa imamo svojo pot. Zakaj bi se trudili slišati, kaj govori srce nekoga drugega, ko pa imamo svoje srce. Svojo unikatno pot. In spoznanje, da nimamo konkurence, je za marsikoga odrešujoče. Sploh ko začne to spoznanje živeti in ga občutiti na svoji koži.

Zato vsakomur rečem, sledi svojemu srcu. Ko slediš svojemu srcu, namreč nimaš konkurence. In jaz je nimam. Ker nekdo, ki si želi delati z mano, bo z mano delal zato, ker so mu blizu moje vrednote, moja prepičanja, moja vizija, moj način življenja, moj način dela, moja energija. In kombinacija, ki jo imam jaz, je neponovljiva. In enako velja za tvojo kombinacijo – nihče na tem svetu te ne more zares posnemati v vseh segmentih tvoje poslovne poti. Vedno ostane nekaj, kar te dela unikatnega in uživaj v tem. Ker nihče, ki uživa v svoji unikatnosti, ne more biti neuspešen, ampak je enostavno obsojen na uspeh. Bodi to tudi ti.

Želim uvodni klic

Podarim ti brezplačen tečaj:

NAUČI SE pisati objave, KI PRODAJAJO izdelke in storitve

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.