Pozornost je zavestna miselna zbranost. Koliko časa na dan smo pozorni, zbrani, sami s seboj? Klic, sms, e-pošta, obvestilo o dogodku … Se v tem svetu še sploh lahko zberemo? Lahko se, le s svojo pozornostjo ravnajmo preudarno. Obstaja trik, in sicer izklopite obvestila o prejetih sporočilih in vaš dan se bo podaljšal v povprečju za eno uro.

Motnje pozornosti so bolezen našega časa. Koliko minut na dan imamo, da smo lahko sami s seboj? Koliko je vreden čas, ko smo miselno zbrani? Neprecenljivo. Ker je tega časa vse manj. Telefon nas spremlja na vsakem koraku, sporočila takšna in drugačna preko številnih kanalov pritekajo neprestano. Nekaterim namenimo več, nekaterim manj pozornosti. Nekatera so nam res pomembna, nekatera popolnoma nesmiselna. Potem se usedemo k računalniku in že se začne nov boj za našo pozornost – ponovno odprto polje pritoka sporočil iz različnih kanalov. Ob računalniku telefon. Zvoni. Ali pa vsaj na kaj opominja. In kako naj pri vsej tej poplavi motilcev pozornosti izberemo nujne? Ali pa za začetek vsaj relevantne? Že to, da o tem razmišljamo, je veliko vredno.

Sama sem svojo pozornost začela pred časom negovati s tem, da sem se spopadla z e-pošto in se organizirala tako, da sem ji namenila pozornost takrat, ko sem jaz ocenila, da je smiselno, in ne obratno – ko se je e-pošta odločila prekiniti mojo pozornost. Precej podoben pristop sem ubrala pri prebiranju e-pošte in spremljanju socialnih medijev na telefonu. Na kateri točki ste pa vi?

Se vam še vedno dogaja, da ste sredi nekega pomembnega dela, premisleka, pisanja …, pa se nenadoma na zaslonu pojavi »e-mail notification«, torej oblaček, ki vas obvesti, da ste prejeli novo e-pošto? Vaše delo se za trenutek ustavi. Vaš pretok misli se prekine. Energija odplava drugam.

Koliko prejetih elektronskih sporočil zares zahteva takojšnjo pozornost in odziv? Bodite iskreni do sebe in premislite, ali vam tovrstna obvestila prinašajo več škode ali več koristi. Dejstvo je, da nekatere dejavnosti zahtevajo takojšen odziv, ampak to vsekakor ni povprečje. Je pa pred leti  izmerjeno povprečje časa, ki ga posameznik potrebuje, da se po prejetem obvestilu o prispeli e-pošti miselno vrne v predhodno delo, in sicer več kot 1 minuta. Koliko e-pošte na dan prejmete? Pomnožite z minuto. Kaj vse bi v tem času lahko naredili?

Polagam vam na srce, izklopite čim več obvestil o prejetih sporočilih. Navodila za izklop so enostavno dostopna. Postanite gospodar svoje pozornosti in določite si čas, ki ga boste namenili izključno prebiranju in odgovarjanju na e-pošto, pa tudi na druga sporočila. Da se vam ne bo nazadnje zgodilo, da e-pošto na računalniku zajezite, potem pa vam pozornost začne prekinjati isto sporočilo na telefonu.

Nenadoma bo vaš dan imel 25 ur ali več. Časa ne moremo kupiti, lahko pa si ga ustvarimo. In si s tem podarimo pozornost, lepo čednost.

Želim uvodni klic

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.