Podcast epizoda #12: Bolniška ti ne pripada

»Ko si na svoji poti in odvisen od svojih prihodkov, se ne smeš ustaviti« misli večina podjetnikov. Nismo si sami tega izmislili. Tako je nastavljen sistem. Ko imaš s.p., ti bolniška ne pripada. Seveda, lahko si doma in lahko počivaš, ampak v tem času običajno ne moreš ustvarjati prihodka, nadomestila pa tudi ne dobiš.

Realnost je trenutno takšna - ko zboliš, vseeno prvih 21 delovnih dni plačuješ prispevke. Če pa bolezen traja dlje, ti po 21tem delovnem dnevu prispevke plačuje država, pa še do nadomestila smo upravičeni. Enako velja za zaposlene, ampak zaposlenemu bolniško za prvih 21 delovnih dni bolniško krije delodalajec. Zato tega ne občuti tako boleče kot nekdo, ki je s.p.

Realnost je takšna, da tu in tam seveda zboliš. Zato je ključno, da za tiste čase imaš pripravljeno neko zlato rezervo ali pa vpeljane tudi takšne vire prihodka, na katere ne vpliva tvoja odsotnost. Pa vendar, če zboliš, je dobro, da se ustaviš. Prej kot se ustaviš, hitreje okrevaš, ta formula se mi vsakič znova potrdi. Zase vem, da ko nisem ok, ko se ne počutim dobro, nikakor ne morem skrbeti za druge. In tako učim tudi moje stranke. Ne bo se svet podrl, ne bo biznis propadel, če se za nekaj dni ustaviš.

Danes je tako, da ko nisem ok, skenslam vse in počivam. Tudi če zares še ne zbolim. S tem kakšno potencialno virozo zaustavim še preden bi se razvila. Tako sem najboljši zgled mojim ljubim podjetnicam in podjetnikom v spletnem članstvu BREZPOGOJNO ODLOČENI. Tudi zato obožujem voditi podjetnike in podjetnice v online svetu. Da se naučimo ustvariti takšen biznis, da lahko tudi kdaj obležimo. In da smo lahko ob otroku, ko zboli. Ob takšni svobodi je svet bistveno lepši. Lahko si samo misliš, kako toplo mi je pri srcu, ko koga ob pravem času uspem ustaviti in mu dati dovoljenje, da malo počiva.

Polagam ti na srce, da imaš tudi ti pravico do tega, da se ustaviš. Ne govori si, da ti počitek ne pripada. Vsem nam pripada in svet se ne bo podrl, če kak dan ostanemo pod deko.

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.