Za multitasking ne dobiš medalje

Na kaj pomisliš, ko ti rečem multitasking? Najpogosteje slišim – to pomeni, da več stvari delam naenkrat. In to uspešno. To povemo s takšnim ponosom, da tistim, ki tega ne počnejo, zbudimo vsaj malo zavisti. Veš zakaj to vem? Ja, prav ugibaš. Točno zato, ker se je tudi meni včasih fajn zdelo nositi takšno medaljo. Danes vem, da sem bolj kot na multitasking medaljo ponosna na to, da sem ozdravljena multitaskinga. Ne vem, kako je s tem pri tebi, a vem, da je vredno na multitasking pogledati tudi drugače.

Spomnim se, kako super glasna sem bila glede tega, da kako to punce zmoremo več stvari naenkrat, fantje pa prej ne kot ja. No, danes nisem več glasna na to temo. Ker sem v življenju spoznala, da multitasking ni nekaj, na kar si želim biti ponosna, ampak nekaj od česar se želim ozdraviti.

Pišeš objavo, obenem pa poslušaš webinar in otroku kimaš, da je naredil krasno ladjo iz Lego kock, medtem se kuha juha in odgovarjaš na sporočilo, ki ti ga je poslala stranka? Se ti to zdi znano? Meni, zelo. Pravzaprav je to bila moja realnost. In na njo sem bila ponosna. No, danes nisem več. In tudi ne delam več tako. Ne vem točno, ali me je do te zmage pripeljala izčrpanost ali modrost, ki sem jo z leti nabirala.

Zame je namreč z leti postala zmaga to, da se zmorem posvetiti samo eni nalogi in se ji 124% predati. Kaj mi je to prineslo? Ne, ne bom rekla, da mi je to prineslo več časa, ker sem postala pri vsaki nalogi bolj učinkovita. To bi bila laž. Zgodilo se mi je točno to, kar si misliš – naenkrat sem v življenju imela še manj časa kot prej. Torej manj časa za to, da opravim vse moje dnevne naloge, ki sem si jih z leti izborila, da so moje, manj časa zase, manj časa za otroka, manj časa za kuhanje. Da o gospodinjsko družinskih opravilih sploh ne govorim: pranje cunj, nabava hrane, pospravljanje cunj, nakup novih, ko so premajhne – za otroka, čiščenje filtra od sušilca, sol v pomivalec, pospravljanje mimogrede in nikoli zares pospravljeno in šeeeeee bi lahko naštevala v nedogled. Ampak ne bom. Ker vem, da točno veš, o čem govorim. In verjamem, da ob branju čutiš svojo kepo v želodcu.

Zato je moj multitasking zdaj popolnoma drugačen. Zame je danes multitasking to, da se več t.i. mojih nalog opravi brez da sem jaz tam. Torej da Mateja za nas skuha takšno in še boljšo hrano, kot bi jo jaz, Erika enkrat na teden uredi naše stanovanje (hitreje in boljše kot bi jaz v 8x poskusih naredila sama ali s pomočjo družinskih članov), Alenka pripravi vsebine za novičke in prodajne aktivnosti, Lena odgovori na maile in poskrbi za stranke v enem spletnem članstvu, Tina za stranke v drugem spletnem članstvu. Jaz pa ta čas na fotelju, s slušalkami na glavi in glasbo v ušesih?

Ah ne. Jaz rada delam to, kar delam. Rada sem coachinja za podjetnike in podjetnice, ki svoj biznis gradijo na spletu. Rada sem ljubeče sitna tolk, da grem še sama sebi na živce. Rada sem vse to. In ne mudi se mi na fotelj s slušalkami. Sploh pa se mi ne mudi zato, ker imam tudi za slušalke in visečo mrežo dovolj časa.

Prav zanima me, kako se ti znajdeš istočasno na več frontah (ja, temu res lahko rečemo fronte) in ali se kdaj jeziš na partnerja, ki tega ne zna (ali pač ne želi)?  Če si med tistimi, ki ponosno ali tudi sramežljivo kimajo, nič hudega. Morda pa danes te vrstice bereš zato, da ponovno premisliš, če je multitasking nekaj, na kar si res z vsem srcem ponosna ali bi ga morda lahko počasi postavila na glavo. Za multitaskig si sami obešamo medaljo, ne obeša nam je nihče drug. Zato je morda čas, da si obesiš medaljo – 149% prisotna. Kaj praviš?

Navijam zate,
Sanja

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.