Katera je najpomembnejša sestavina poslovnega uspeha?

Dobra ideja? Pogum? Komunikacija? Ob pravem času na pravem mestu? Dobra ekipa? Analiza trga? Vsega po malem in ravno prav – toda ena lastnost je skupna čisto vsem uspešnim podjetnikom – potrpežljivost. Zelo redko se namreč kaj velikega zgodi čez noč.

S potrpežljivostjo imam sama kar težave, saj si vedno želim čim prej priti na cilj. Pa ne velja samo za posel, tudi druga področja mojega življenja so včasih žrtve neučakanosti. Včasih pozabim, da je pravzaprav pot, ki jo prehodimo do cilja, še pomembnejša kot cilj sam. Neučakanost, kot nasprotje potrpežljivosti, ima v poslu običajno previsoko ceno. Ko sem sama spoznala udobje, ki ga prinaša potrpežljivost, sva oba zadihala – moj posel in jaz. Nič ne gre čez noč. In tudi če je kdaj videti, da je nekomu čez noč uspelo, je to zelo pogosto znak, da ne poznamo cele zgodbe in ne poznamo vseh porazov, ki jih je podjetnik doživel na poti do uspeha. Joseph Dalton pravi, da nas v poslu potrpežljivost lahko nagradi s pozitivno prepoznavnostjo, izboljšano prodajo, večjim zadovoljstvom strank in pod črto uspešnejšim poslom.

Vsem znani maček Garfield je svoj uspeh običajno pripisoval potrpežljivosti, saj pravi, da če dovolj dolgo čakaš, vse prej ali slej pride k tebi. Z mačkom se ne strinjam v celoti, saj sem prepričana, da moram nekatere korake proti uspehu narediti sama in da nam zgolj čakanje ne more prinesti želenih rezultatov. Za uspešnost v poslu moramo najti neko srednjo pot, ki niti ni pretirano neučakana niti ne preveč potrpežljiva. Mitchell Harper to ravnovesje poimenuje potrpežljiva nepotrpežljivost, pri čemer se je, če hočeš najti to srednjo pot, smiselno nekoliko bolj približati neučakanosti kot pa potrpežljivosti. To naj bi našemu delovanju zagotovilo zdravo mero urgentnosti, ne da bi nas preplavila jeza ali frustracija, ko nekaj ne bo šlo, kot smo si zamislili.

Večini se nam neučakanosti ni treba učiti, za potrpežljivost se moramo pa kar malo potruditi. Glen Lopis navaja 5 načinov urjenja potrpežljivosti: (1) glej skozi oči drugega, (2) neobremenjeno analiziraj, kje prihaja do potencialnih napetosti, (3) poslušaj in postavljaj vprašanja s pozitivno naravnanostjo, (4) poišči si zunanji, zaupanja vreden pogled, (5) ne izogibaj se svojim odgovornostim. Pri tem seveda velja, da vaja dela mojstra, in bolj kot bomo vadili potrpežljivost, večje poslovne uspehe bomo lahko želi. Jaz vadim. Iz dneva v dan. In vsakič, ko si dovolim biti potrpežljiva, se v poslu nekaj sprosti, nekaj postavi na svoje mesto, nekaj nepredvidljivo dobro obrne. Da ne bo pomote, enako velja v zasebnem življenju. Vredno je, prisežem.

Želim uvodni klic

Živjo!

Prijavi se za dostop do tečajev, za urejanje nastavitev plačil, članstev ter pregled preteklih naročil.